אנסמבל נשים נעמה ומקהלת מגידו בניצוחה של פנינה ענבר
פסנתר: מאור צור
חלילית: שושי רסיוק
דב (דובי) כרמל (1932) נולד בבודפשט, הונגריה. חינוכו המוסיקלי החל בגיל 9 כשהתחיל ללמוד נגינה בכינור. לאחר השואה הצטרף ל"שומר הצעיר". באביב 1949 השתתף בתחרות ארצית למוסיקאים צעירים ע"ש ברטוק וזכה במקום השני בשכבת הגיל שלו. כעבור כשבועיים עלה לארץ עם קבוצתו בתנועה. התחנך בקבוץ דליה במסגרת עלית הנוער. דובי בנה את ביתו ומשפחתו בדליה.
תוך זמן קצר זכה במלגה מטעם עלית-הנוער להמשך לימודיו בכינור. ב-1952 נשלח ע"י הקיבוץ ללמוד חינוך מוסיקלי. לימד במוסד החינוכי הרי-אפרים, באולפנה האזורית למוסיקה ובהמשך במכון למוסיקה ב"ארנים".
ב-1960יצא ללמוד קומפוזיציה וניצוח מקהלות. בין מוריו: כנור–אילונה פהר (הונגריה), ד"ר צבי רוטנברג (בארץ) קומפוזיציה–א. ארליך, י. סדאי, נ.שריף, ניצוח – ג. ברתיני.
ב-1963 התקבל כחבר באיגוד הקומפוזיטורים בישראל ושנה מאוחר יותר לאקו"ם.
פרסים: פרס אקו"ם על יצירה תזמורתית בעילום שם (1968), פרס התנועה הקיבוצית על יצירה לתזמורת (1972), פרסי חבצלת (פעמים אחדות) ופרסים נוספים.
שפתו המוסיקלית"דו-לשונית": בעוד יצירותיו הכליות משקפות מגמות וטכניקות כתיבה רווחות במוסיקה קונצרטית במחצית השנייה של המאה הקודמת, המוסיקה הקולית שלו רוויה במאפיינים מובהקים של ישראליות שסימניה הבולטים הם מודאליות, כתיבה קווית ומרקמים שקופים. מן הראוי להזכיר את אהבתולשירה העברית, והכבוד הרב למילה הכתובה.
"מהיכן זה התחיל?" שואל דובי את עצמו. "זכור לי היטב שבכתה ג' ביקשתי מאמי כינור כמתנת יום הולדת. לאחר דין ודברים היא הסכימה בתנאי שאצטרף למקהלת בית-הכנסת בשכונה. הסכמתי בלית ברירה ובלי להבין שאני "חותם" על העסקה הממושכת והמשמעותית ביותר של חיי".
תוכנית המופע:
אנסמבל נשים נעמה ומקהלת מגידו
שועלים קטנים (ל. גולדברג) 1980, יצא לאור באגודת "הזמיר". הגרסה לשתי מקהלות נכתבה במיוחד עבור תוכנית זו. מיניאטורה עדינה וקלילה בצעד תימני…
אנסמבל נשים נעמה
מזמורים (מתוך תהלים, פרקים קכ"ב, פ"ז, מ"ח) 1991 –בהזמנת המועצה הציבורית לתרבות ואמנות ובהוצאת המכון למוסיקה ישראלית.
שלושת פרקי היצירה מדגימים היטב את הנאמר לעיל על סגנונו הווקאלי של דובי: חשיבה בקווים, מלוס והרמוניה מודאליים, וקווים מזדמרים.
הסתיו עבר (שיר השירים) 1984 –בהזמנת המועצה הציבורית לתרבות ואמנות. יצא לאור בהוצאת המוסיקה הישראלית. במקור שיר בלווי גיטרה שנכתב בשנות ה-50 לסדר הפסח בדליה. כעבור כ-30 שנה השיר הבשיל לכדי יצירה למקהלה בקולות שווים שבוצעה במסגרת הסדנה הראשונה למקהלות ילדים של המועצה הציבורית לתרבות ואמנות.
הקיץ פנטסטי – מתוך עונות השנה (י. טהר-לב) 1994–
בהזמנת המועצה הציבורית לתרבות ואמנות. השיר הראשון הוצא לאור ע"י הסדנה למקהלות ילדים. הטקסטים הרגישים ומלאי ההומור של יורם טהר-לב משקפים את האווירה וההווי הייחודיים של עונות השנה בארץ, לקוחים מן הספר "גברת אחת מרחוב בצלאל".
שלושה שירי לדינו למקהלתנשים, חליליות ופסנתר (עיבוד) – 2015
פותחים בשיר האהבה "פתחי שערך" Avre tu puerta cerrada)), ממשיכים בשיר ערש (Durme, durme) ומסיימים בסיפורה של "נערה מסכנה"Povereta muchachica))
אנסמבל נשים נעמה ומקהלת מגידו
מתתיהו שלם: שני שירים (מתוך הסוויטה "שירי אפרים" 1974) בהוצאת המרכז לתרבות וחינוך). פרשנות מוסיקלית לשניים משיריו הידועים יותר של מתתיהו. "שמעו, שמעו" מתאר סצנה רומנטית של הווי-רועים, ואילו "יוחנן וגבריאל" מספר על הרפתקת-ילדים תמימה המסתיימת בדרמה קטנה. הגרסה לשתי מקהלות נכתבה במיוחד עבור תוכנית זו.
מקהלת מגידו
פיוטים (אלקבץ, תפילה לגשם, נג'ארה, שבזי) 1988 – בהזמנת אגודת "הזמיר" עבור "זמריה" של מקהלות יהודיות מכל העולם לציון חג ה-40 למדינה. ביצוע הבכורה נערך בבנייני האומה בהשתתפות כל המקהלות, כשבע מאות זמרים, בניצוח אהרון חרל"פ. היצירה יצאה לאור בהוצאת "הזמיר" ובהוצאת ברנרויטר הגרמנית. מאז ועד היום היא מושרת באין-ספור מקהלות. היצירה הבנויה כמעגל סגור, מעלה לחנים ומוטיבים מסורתיים של עדות ישראל: לכה דודי (תימן), אל חי (ספרדי-ירושלמי), חודש ישועה (עיראק), לבבי יחשקה עופרה (תימן), לכה דודי (תימן).
ברוח ערבים (ל. גולדברג, מתוך "מוקדם ומאוחר") 1964 יצא לאור במרכז לתרבות וחינוך – היצירה הראשונה למקהלה מעורבת שכתבתי נועדה עבור מקהלת הקיבוץ הארצי ובוצעה על-ידה. הטקסט הלירי של גולדברג נמזג אל קווים זורמים בנחת, משתרגים אלה באלה בהרמוניה צבעונית.
ירושלים עיר נמל למקהלה ופסנתר. (י. עמיחי, מתוך "שירי ירושלים") 1999 –
שיריו של עמיחי אינם קלים להלחנה. שירה מודרנית, ללא מחויבות לתבניות, מקצבים וחריזה קלאסיים. אבל השפה העשירה, הדינאמיות של המילים וצירופי המילים, התיאורים הצבעוניים והדימויים הדמיוניים מציעים מקורות השראה רבים ומגוונים.
עפעפי ערב (א. שלונסקי, מתוך "ספר הסולמות") 1975 – הוצא לאור ע"י אגודת "הזמיר".
היצירה מתחילה בהלך-רוח רוגע, ממשיכה לסצינה הזויה, נרגעת ונסערת לסרוגין ומסתיימת בשלוות-השלמה. יומיים לפני מותו, כאשר "ספר הסולמות" היה בדרכו לדפוס, התקשר שלונסקי למוציא לאור וביקש להוסיף לשיר את שתי השורות האחרונות: "עצום עפעפי ערב, עצום עפעפיי".
עורי צפון (שיר השירים) – נכתב במקור לסדר פסח בדליה. דובי מספר: ב-1962 התבקשתי לעבד את השיר עבור מקהלת האיחוד, ששמה הלך לפניה כבר באותם ימים רחוקים. מעולם לא כתבתי למקהלה ברמה כזאת. הרגשתי את הפוטנציאל הטמון בשיר אבל הבנתי שעדיין אינני בשל לכך.
ביקשתי שיחזקאל בראון יכתוב את העיבוד. הוא אכן נענה וכתב את המאסטר-פיס שכולנו מכירים. העיבוד של יחזקאל יצא לאור במרכז לתרבות ולחינוך וכן בהוצאת ברנרויטר הגרמנית.
אלכסנדר ארגוב: השמלה הסגולה (ח. חפר), עיבוד למקהלה מעורבת ופסנתר (2017)
אנסמבל קולות נשים נעמה
אנסמבל קולות נשים נעמה הוא גוף ווקאלי מוביל בתחום המוסיקה הקלאסית בארץ. האנסמבל מרבה להופיע בפסטיבלים המובחרים, בסדרות מנויים ובאירועים שונים ברחבי הארץ. כמו כן מוזמן האנסמבל מדי שנה להופיע בפסטיבלים ובתחרויות בינלאומיות ברחבי העולם, בהם זכה בפרסים רבים ובהכרת הקהילה המוסיקלית בארץ ובעולם.
ל"נעמה" רפרטואר מגוון הכולל מבחר יצירות קלאסיות מכל התקופות, יצירות ישראליות מקוריות, שירי עמים במגוון שפות וסגנונות, שירים עבריים בעיבודים ייחודיים של המנצחת פנינה ענבר ומעבדים כמו צביקה שרף ואלכסנדר קנצברג.
בהופעה זו בפסטיבל צלילים במדבר אנו מופיעות כהרכב מתוך האנסמבל עקב מגבלות "קורונה".
פנינה ענבר – מנצחת ומנהלת מוסיקלית: חברת קיבוץ עין השופט. בוגרת המדרשה למורים למוסיקה בתל-אביב. למדה זימרה אצל לולה שנצר. שרה במקהלות "הקיבוץ הארצי", "קאמרן", "רינת", ובחמישיית "קוינטה זכה". הופיעה כסולנית עם תזמורות שונות. השתתפה בקורסים לזמרה אצל ג'יל פלדמן ואמה קירקבי.
בשנת 1989 הקימה את מקהלת הנשים "נעמה", בשנת 1995 הקימה את מקהלת "מגידו" ובין השנים 2003-2012 ניצחה על מקהלת הנערות "שני" שעל-יד בית האמנויות עמק יזרעאל.
זכתה פעמיים בציון "מנצחת מעולה" בתחרויות בינלאומיות בחסות אגודת אינטרקולטור הבינלאומית, בגרמניה ובישראל. לצד הניצוח עסקה בהוראת פיתוח קול, בהלחנה וממשיכה לעבד למקהלותיה.
מקהלת מגידו
הוקמה בשנת 1995 על ידי פנינה ענבר, המנצחת והמנהלת המוסיקלית של המקהלה. המקהלה מונה 35 זמרות וזמרים, חלקם בעלי חינוך מוסיקלי או עוסקים במוזיקה כמקצוע, והדבר מעשיר אותה ומאפשר עבודה רצינית ומעמיקה.
המקהלה מופיעה ברחבי הארץ ובעולם, בפסטיבלים, בתחרויות ובקונצרטים יזומים, א-קפלה או עם תזמורות. המקהלה זכתה בפרסים רבים בארץ ובחו"ל.
הרפרטואר העשיר של המקהלה כולל יצירות קלאסיות מכל התקופות, יצירות ישראליות, שירי עמים, גוספל ועוד. רבים מהעיבודים למקהלה נעשו על ידי המנצחת, פנינה ענבר.
מאור צור – פסנתר: בוגר M.Mus מאוניברסיטת תל אביב בכיתתו של פרופ' תומר לב, ו-B.Mus באקדמיה למוסיקה ומחול בירושלים בכיתתו של פרופ' אסף זהר.
מופיע כסולן וכנגן בהרכבים קאמריים מגוונים, ובנוסף מלווה מספר מקהלות.
בשנים האחרונות מורה וראש מחלקת פסנתר בבית האומנויות עמק יזרעאל. זכה במספר פרסים בתחרויות בארץ ובעולם והופיע כסולן עם תזמורות בארץ ובחו"ל. השתתף בכיתת אמן עם פסנתרנים ידועי שם, ביניהם אליסו וירזלדזה, אלון גולדשטיין, בוריס ברמן ועוד רבים.
עובד עם פנינה ענבר החל משנת 2009 ותחת שרביטה ליווה את מקהלות שני, נעמה ומגידו.